Ecuația căsniciei = F x 2. FERICIT și FOLOSITOR – ecuația oricărei relații umane.
În meseria mea aleg să vorbesc despre divorț ca absența căsniciei sau, altfel spus, absența celor doi F: să fiu FERICITĂ și să fiu FOLOSITOARE!
Atunci când în căsnicie nu ne mai simțim nici FERICIȚI și nici FOLOSITORI, este o chestiune de timp și curaj până când cel puțin unul dintre parteneri va căuta utilitatea și binele la altcineva. Așa apare infidelitatea, ca simptom al unei relații bolnave, acolo unde, zi de zi, între parteneri se duce același război în care dreptatea este de partea fiecăruia și în care răzbunarea devine arma cea mai la îndemână pentru a transmite celuilalt că indiferența doare.
Trebuie să fim conștienți însă că o relație care nu se termină la timp poate aduce nu numai infidelitate față de partener, ci și infidelitatea față de sine, manifestată prin depresie, victimizare sau autodevalorizare.
Ce se poate întâmpla într-o relație în care nimeni nu se mai simte FERICIT și FOLOSITOR?
Dacă am ajuns în acest punct al relației, ar fi bine să conștientizăm că, mai devreme sau mai târziu, cel puțin unul dintre parteneri își va căuta utilitatea și binele către altcineva. În acest punct, este deosebit de important să înțelegem ce s-a întâmplat în relație și mai ales cum s-a ajuns aici.
În divorț există oare vinovați?
Da! Doar că vinovații sunt niște eroi din trecut pentru că purtăm în noi istoria familiilor noastre. Astăzi, lângă mine, se află el, cu povestea eroilor lui. Așa se face că, în prezent, mă aștept să găsesc în relația mea ceea ce era bun și frumos în familia mea atunci când eram mică sau mă aștept să fiu “mai bună” decât ei și să îi depășesc în stoicism, acolo unde ei nu au excelat.
Ce facem acum, că eroii mei și ai lui nu s-au înțeles niciodată?!
Dau și copiilor mei acești eroi sau înțeleg că suntem diferiți?! Înțeleg că noi doi, soții de azi, nu suntem cu nimic vinovați, că suntem diferiți și că merităm o a două șansă pentru a ne găsi Fericirea și Folosința?! Înțeleg că prin această a doua șansă le putem oferi copiilor amândoi, dar separat, modelul relației cu eroi fericiți?!
Diferențele de cultură familială, valorile personale, așteptările prezentate ne fac să aducem în cuplu Călăreții Apocalipsei (John Gottman), cei mai mari dusmani ai relatiilor, acele elemente care pot provoca destrămarea relației:
CRITICA
Critica şi reproşurile care îl vizează direct pe celălalt se numără printre lucrurile care pot distruge o relaţie. De exemplu, dacă „nu sunt farfurii curate şi îmi este foame” este o remarcă inofensivă, „eşti inutil, iar nu ai spălat vasele” îl poate răni pe cel de lângă tine.
DEFENSIVA
Când devii defensiv, mesajul care ajunge la partenerul tău este că nu te interesează cum se simte sau ce spune. „Atitudinea defensivă nu rezolvă conflictul, ci îl amplifică. Dacă devii defensiv atunci când partenerul tău îşi exprimă o nemulţumire, tot ce faci este să refuzi să îţi asumi responsabilitatea pentru probleme şi să le pui pe toate în seama partenerului”, sustine Gottman.
BLOCAREA CONVERSAŢIEI
De multe ori, persoanele care devin anxioase se supără sau devin frustrate, se sustrag din conversaţie, chiar dacă rămân fizic prezente. Deşi este un răspuns natural, ridicarea zidurilor poate fi dăunătoare unei relaţii, deoarece conflictul rămâne nerezolvat.
DISPREŢ
Dacă atitudinea defensivă, critica şi blocarea conversaţiei apar chiar şi în relaţiile sănătoase, dispreţul este o problemă gravă, care trebuie rezolvată cât mai curând posibil. Dispreţul apare, de obicei, în relaţiile abuzive, care includ umilirea unei persoane. Aşadar, glumele răutăcioase făcute pe seama partenerului tău sau faptul că îl corectezi în public sunt semne uşoare de dispreţ.
Dispreţul este distrugător într-o relaţie pentru că se transformă apoi în dezgust. Este imposibil să rezolvi problemele dintr-un cuplu când eşti dezgustat de partenerul tău. Ce fac însă când modelul meu de gen (feminin sau masculin) “m-a învățat” că așa se “rezolvă” situațiile de viață și totul este și neconștientizat?
Consultarea unui specialist și începerea unei terapii individuale vor ajuta!
Psihoterapeutul este cel care te poate însoți în călătoria spre autocunoaștere si acceptare, spre gestionarea luptei cu acești călăreți ai apocalipsei, spre înțelegerea faptului că și tu, la rândul tău, poți provoca daune majore în dezvoltarea copiilor tăi dacă alegi să continui o căsnicie disfuncțională și, mai ales… spre regăsirea curajului si dreptului de a trăi FERICIT și FOLOSITOR lângă partener.
Absenta echilibrului în Căsnicie aduce Divorțul, însă nu întotdeauna absența Divorțului aduce echilibrul în Căsnicie!
Este alegerea noastră să aparținem în echilibru!