Diferenţa dintre psihologul clinician şi psihoterapeut: Partea I
De ce fel de psiholog am nevoie? Este o intrebare pe care deseori o primesc.
O mare confuzie și incertitudine planează în rândul clienților și al oamenilor pe care îi întâlnesc în viața de zi cu zi cu privire la delimitarea clară între profesia de psiholog clinician și cea de psihoterapeut. Nu de puține ori, oamenii ajung în cabinetul unui specialist din recomandările prietenilor, ale cunoștințelor sau din reclamele de pe internet, fără a ști însă dacă problema lor necesită lucrul cu un psiholog clinician, ulterior ședințelor de psihoterapie.
Când faci apel la un psiholog clinician și când la un psihoterapeut?
Voi încerca să îți răspund cât mai concis în materialul de mai jos, subliniind rolul și modalitatea de lucru a fiecărui specialist, dar și pregatirea pe care o are de parcurs pentru fiecare specializare.
Psihologul clinician
Psihologul clinician are rolul de a investiga, testa şi pune diagnosticul. El este absolvent al Facultății de Psihologie, specializat pe evaluarea și psihodiagnosticul problemelor psihice, evaluarea stării de sănătate mintală a diferitelor categorii de persoane, dar și intervenții scurte focalizate pe probleme specifice.
Pentru că domeniul psihologiei este unul vast, ar fi imposibil ca, după terminarea facultății, o persoană să aibă abilități pe toate domeniile acoperite de psihologie. De aceea, după facultate, psihologul poate opta pentru programe suplimentare de formare.
Eu am ales sa aprofundez două direcții: Psihoterapii cognitiv-comportamentale și Managementul resursei umane, urmând apoi un program de formare în Psihoterapia Adleriană.
Direcțiile mari de formare pe care m-am specializat (recunoscute și validate prin Colegiul Psihologilor din România) sunt: psihologie clinică, psihoterapie, psihologia muncii, transporturilor și serviciilor, psihologia apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
În cadrul cabinetului personal, evaluarea clinică o facem și cu ajutorul a trei programe:
- Platforma PEDb: pentru evaluarea dezvoltării, a sănătății mintale și consiliere în carieră, pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani. Cele 55 de testele psihologice computerizate incluse pe aceasta platformă sunt deosebit de utile pentru evaluarea, prevenţia şi remedierea problemelor de sănătate mintală; consilierea psihologică; orientarea şcolară şi profesională la copii şi adolescenţi.
- Platforma CAS++: pentru evaluarea psihologică a adulților, evaluarea sănătății mintale, evaluarea de personal, recrutarea și selecția de personal, consilierea și orientarea profesională pentru adulți (persoane peste 18 ani). Sistemul de evaluare conține peste 50 de teste psihologice adaptate și etalonate pe populația din România, grupate în cinci categorii principale: Aptitudini cognitive, Aptitudini non-cognitive, Personalitate și atitudini, Emoții și comportamente (scale clinice), Interese și valori.
- Depreter este platforma on-line pentru screening, diagnostic si interventie pentru depresie.
Când apelezi la un psiholog clinician?
În cazul în care te confrunți cu simptome clinice puternice, care îți afectează funcționarea în societate, în familie sau la locul de muncă, primul drum ar trebui să îl faci la psihologul clinician. Acesta va testa, evalua și diagnostica problema și, eventual, va determina cauzele care determină disfuncționalitățile din viața ta. Totodată, acesta te va putea direcționa, ca pacient, către alte investigații medicale, precum cele neurologice, psihiatrice sau de altă natură.
Psihologul clinician are și rolul de a sprijini medicul psihiatru în alegerea tratamentului potrivit deoarece, prin natura activității sale, îți alocă mai mult timp decât acesta, pentru un diagnostic cât mai atent și detaliat.
Relația psihologului clinician cu tine va fi una de evaluare. Ca și pacient, apelezi la un psiholog clinician pentru că deține pregătirea și instrumentele necesare (teste validate științific) pentru evaluarea afecțiunilor și disfuncționalităților, urmând să te sfătuiască cu privire la tratamentul care trebuie urmat.
Foarte important este să răspunzi sincer la testele care ți se vor aplica, să reușești să fii deschis atunci când ți se adresează întrebări. Uneori, evaluarea se va face într-o singură întâlnire, alteori vor fi necesare mai multe întâlniri şi evaluări în zile diferite. Bineînțeles, în funcţie de intensitatea problemelor, şi de necesităţile tale.
Vor fi luate măsuri rapide, în timp util, care să îți atenueze simptomele deranjante, cel putin până la nivelul la care acestea să devină suportabile și accesibile de gestionat. Abia după ce problemele urgente îți vor fi rezolvate cu soluții necesare pe termen scurt, vei putea trece la următorul pas – căutarea unor soluții pe termen lung cu sprijinul unui psihoterapeut.
[…] A fi psihoterapeut presupune o cu totul altă profesie. Chiar dacă astăzi, în România, psihoterapeutul este asimilat oarecum artificial într-o asociaţie profesională a psihologilor, formarea acestuia (încă 3-4-5 ani, după terminarea facultăţii) şi modul de lucru diferă radical de cel al psihologului clinician. […]