Infidelitatea și relațiile bolnave
Infidelitatea este una dintre cele mai mari încercări ale vieții de cuplu, însă ea poate fi privită ca un simptom al unei relații bolnave. Cert este că, în final, infidelitatea va repara relația sau o va distruge!
Rolul terapeutului este ca, împreună cu partenerii, să găsească premizele care au dus la infidelitate. Tiparele afective, comportamentele de cuplu, așteptările și dicționarul iubirii se învață în mica copilărie. De aici problemele de comunicare, așteptările neîmplinite și subiectele de conflict. Stilul vieții este unic și deseori neconștientizat.
Motivele care duc la infidelitate sunt numeroase, insa, deseori, aceasta apare ca “soluție învățată” în familia de origine, atunci când, copil fiind, am văzut că infidelitatea a adus evadare unuia dintre părinți sau a ținut căsătoria părinților.
Relația de cuplu sau căsătoria nu reprezintă un prizonierat! Ele sunt un construct la care participă ambii parteneri, iar ingredientele esențiale sunt EGALITATEA și RECIPROCITATEA! Acolo unde egalitatea și reciprocitatea nu coexistă în mod natural și firesc, o relație, fie ea de orice tip, are de suferit.
De ce?
Pentru că nevoia de simetrie este ceea ce caracterizează orice sistem în acest univers. Relațiile pe care le stabilim cu prietenii, partenerul de viață, familia, sunt sisteme formate din elemente care, dacă nu se echilibrează individual și impreună, vor fi sortite eșecului.
O relație sănătoasă nu o putem construi peste noapte. Este nevoie de timp, răbdare și implicare pentru ca fiecare cărămidă să fie așezată la locul ei, astfel încât, la final, să poată forma un construct sustenabil.
Iată care ar trebui să fie componentele unei relații de cuplu sănătoase:
- Ambii parteneri acceptă responsabilități și dezvoltă o imagine de sine bună;
- Se încurajează în cuplu;
- Identifică și își aliniază scopurile cu privire la relație;
- Îl pun pe Noi înainte de Eu;
- Ascultă empatic atunci când se confesează unul celuilalt în legătură cu experiențe și sentimente;
- Caută să vadă care sunt factorii care influențează relația;
- Demonstrează că se acceptă și se valorizează;
- Își aleg gândurile, cuvintele și acțiunile ce susțin scopuri pozitive ale relației de cuplu;
- Își rezolvă conflictele în relație;
- Își fac angajamente și își doresc să păstreze un parteneriat și egalitatea în cuplu;
- Există un interes social și nevoia dezvoltării acestuia- ambii au capacitatea de a oferi și de a primi mai mult decât de a distruge;
- Își utilizează resursele pentru a construi relația de cuplu și pentru a o susține. Ei știu că există un scop pozitiv pentru că sunt împreună;
- Cuplurile curajoase au un simț al umorului și un simț al perspectivei;
- Ei găsesc alternative pozitive la ceea ce pare a fi o situație copleșitoare.
În timp ce relațiile extraconjugale sunt toxice deoarece nu permit niciunuia dintre parteneri să își rezolve problemele personale sau pe cele din cuplu, ci din contră, le intrețin, relațiie satisfăcătoare și sănătoase sunt cel mai bun antidot împotriva infidelității.