Prima lectie despre iertare
Ii invatam pe copii de la cele mai mici varste sa isi ceara scuze atunci cand gresesc si sa accepte scuzele altor copii. Poate le vorbim si despre iertare, spunandu-le ce inseamna si orientandu-i catre decizia de a ierta. Insa putem face si alte lucruri prin care sa crestem capacitatea de a ierta a copilului. Iata cateva dintre acestea:
- Lasa-i copilului libertatea de a alege sa ierte. Iertarea nu se intampla pentru ca trebuie sau pentru ca asa este frumos, ci apare atunci cand suntem pregatiti emotional. Pentru fiecare dintre noi, acest moment vine mai devreme sau mai tarziu. Asadar, evita sa il obligi pe copil sa accepte scuzele copilului care l-a suparat. Daca nu este pregatit sa ierte, poate spune ca mai are inca nevoie de timp pentru a se linisti.
- Incurajeaza generozitatea copilului. Cu cat il inveti sa acorde atentie celor din jur, sa le cunoasca povestea si sa ii priveasca cu intelegere, cu atat mai usor ii va fi sa inteleaga motivele pentru care oamenii gresesc si cu atat mai usor le va fi sa ii ierte.
- Asigura-te ca cel mic se simte iubit si apreciat in mod neconditionat. Un copil fericit este mai dispus sa ierte atunci cand este victima unei nedreptati sau a unei rautati, pentru ca stie ca acasa primeste sprijinul si acceptarea de care are nevoie.
- Iarta si tu la randul tau. Cere-ti scuze atunci cand gresesti, chiar de la copilul tau. Iertarea se invata si prin observatie si prin experiente in care copilul este cel care e iertat.
- Invata-l pe copil diferenta dintre a ierta si a uita. A ierta nu inseamna a uita pentru totdeauna ce s-a intamplat, ci a renunta la furie si resentiment si a-l privi pe celalalt cu intelegere si compasiune. De asemenea, explica-i faptul ca fiecare dintre noi alegem de cate ori iertam o persoana si daca vrem sa mentinem prietenia cu aceasta in continuare.
De ce este importanta iertarea?
1. Ofera o perspectiva echilibrata asupra situatiei;
2. Scade nivelul sentimentelor negative si poate creste compasiunea;
3. Ajuta la reducerea consecintelor negative, punand capat conflictului.
Deseori, emotiile negative au un impact nefavorabil asupra starii noastre psihice, dar si de sanatate. Atunci cand iertam, dezvoltam obiceiuri sanatoase din punct de vedere psihologic, iar simptomele depresive, specifice anxietatii, sau cele de furie scad in intensitate.
Atat cercetarile din domeniu, cat si experienta de zi cu zi sugereaza faptul ca oamenii, deseori, evita sa ierte din teama de a nu fi evaluati drept persoane „slabe”. Totusi, iertarea este un proces mult mai indelungat, care necesita timp si rabdare si este un semn al echilibrului emotional, nu al slabiciunii.
Tu cum il inveti iertarea pe copilul tau?