Relații ocazionale vs. relații de lungă durată
Relațiile interumane de orice fel sunt, de fapt, niște contracte care se vor menține atâta timp cât ele sunt profitabile pentru ambele părți.
Totuși, când este vorba despre relațiile intime, cele între prieteni apropiați, iubiți, părinți și copii, se sugerează că acestea sunt dependente de schimbul echitabil de premii. Unele persoane insistă indignate că relațiile intime sunt speciale.
Caracteristicele unei relații intime vs. caracteristicile unei relații ocazionale
-
Intensitatea iubirii
Relațiile intime aparțin oamenilor care se plac și se iubesc unul pe celălalt. Desigur, relațiile umane sunt complexe. Uneori cei doi parteneri simt dragoste sau plăcere între ei, dar frecvent, afecțiunea lor are și momente de neplăcere sau chiar ură. Totuși o relație intimă va rămâne intimă dacă participanții vor ramane îndrăgostiți.
-
Profunzimea informatiilor schimbate
In relatiile ocazionale, indivizii fac schimb de informatii de obicei. Persoanele intime impart informatii profunde, personale despre valorile, istoricul personal, slabiciuni si putere, incredere, sperante si fricile lor.
-
Durata relatiei
Relatiile ocazionale sunt, de obicei, pe termen scurt. Cele intime sunt de asteptat sa fie durabile. Relatia sot – sotie si copil – parinte sunt dintre cele mai durabile relatii sociale. „Pana cand moartea ne va desparti” este inca idealul nostru cultural pentru casatorie. Exceptiile de la acest ideal exista, desigur.
O relatie de afaceri poate dura cateva generatii, pe cand o relatie amoroasa doar cateva luni. Ca regula generala totusi, relatiile intime tind sa fie pe termen lung. Acest lucru ar trebui sa aiba doua consecinte importante pentru modul cum opereaza principiile egalitatii/ inegalitatii in relatiile intime.
-
Perceptia inegalitatii
Egalitatea ar trebui sa fie usor de calculat in relatiile ocazionale fata de cele intime. Strainii intr-un bar isi amintesc doar cine a adus ultima sticla de bautura pentru a determina cine trebuie sa plateasca pentru urmatoarea. In relatiile intime este mult mai dificil de a calcula egalitatea.
-
Toleranta inegalitatii percepute
Participantii la relatii ocazionale vs. participantii la relatii intime pot fi diferiti in insistenta lor de a-si da seama de inegalitati si de a le redresa imediat.
In cea ocazionala, participantii isi dau seama ca daca nu redreseaza aceasta balanta, ea nu va mai fi dreapta niciodata.
In cele intime, participantii sunt mai toleranti cu dezechilibrele de moment odata ce stiu ca au timp in viitor sa redreseze lucrurile.
-
Valoarea resurselor la schimb
O varietate de cercetatori au observant ca pe masura ce o relatie se dezvolta spre intimidate, valorile premiilor si a pedepselor unui partener fata de altul cresc.
-
Valoarea recompenselor
Multi teoreticieni observa ca indragostitii au recompense speciale. In general, oamenii sunt dispusi sa-si investeasca resursele intr-o relatie intima decat in una ocazionala. De aceea, indragostitii isi rasplatesc partenerii cu premii mai importante ca valoare: timp, efort, bani, informatii intime.
-
Valoarea pedepselor
La fel sunt si pedepsele in relatia intima. De exemplu, daca un strain intr-un bar va spune ca sunteti plictisitor si egoist, vorbele sale nu va afecteaza prea mult el fiind „o persoana care nu ma cunoaste ca om”. Dar daca prietenul vostru cel mai bun va spune acelasi lucru, va veti simtiti coplesit deoarece va ganditi ca acesta va cunoaste si inca crede acest lucru.
Familiaritatea aduce recompense, dar are si puterea de a rani.
-
Beneficiile mentinerii relatiei vs. costul terminarii acesteia
In final, observam ca indragostitii poseda o pedeapsa unica si puternica: pot ameninta ca termina relatia.
Sotii si sotiile trebuie sa traiasca pana cand moartea ii va desparti, prietenii cei mai buni sunt pentru toata viata, copii si parintii stau unii langa altii mereu. De aceea, daca unul din parteneri incepe sa sufere, are posibilitatea de a-l rani pe celalalt. Il poate expune umilirii publice, sa faca cunoscut tuturor ca sotia, copilul sau prietenul au un comportament inadecvat.
Oamenii iau relatiile lor drept gratuite si ajung sa depinda de ele. Cand o persoana termina brusc o relatie intima, isi abandoneaza partenerul unei necunoasteri dureroase, in singuratate.
-
Varietatea resurselor schimbate
Speculam ca intr-un anumit schimb, partenerii ocazionali tind sa se limiteze la resurse de acelasi fel. Indragostitii pe de alta parte au o libertate mai mare de schimb din clase diferite.
De exemplu, sotia care opereaza cu banii sotului il poate rasplati in diferite moduri: ii poate spune ca are tot dreptul sa mearga la golf sambata (statut), ii poate pregati o masa speciala (servicii) sau ii poate spune cat de mult iubeste si apreciaza generozitatea lui (dragoste).
Aceste raspunsuri pot fi mai mult sau mai putin satisfacatoare pentru sot fata de plata monetara directa.
-
Unitatea analizei: de la „tu si eu” la „noi”
O alta caracteristica a relatiilor intime care aduce complexitate este identificarea indragostitilor cu empatia pentru partener si definirea lor ca fiind o unitate, un cuplu. Nu se mai vad ca indivizi interactionand cu ceilalti, ci drept parte dintr-un parteneriat interactionand cu alte persoane. Societatea gandeste si raspunde fata de prietenii intimi ca fiind o unitate.